Het moet meer over de inhoud gaan en niet over het geld

Het moet meer over de inhoud gaan en niet over het geld.

Herkenbaar? Dat er gekeken wordt naar wat een dienst of product kost en niet wat het oplevert? In mijn branche gebeurt dat veel te vaak, vind ik. Vitaliteit van medewerkers heeft waarde: voor de medewerkers zelf én voor de werkgever en de productiviteit van het bedrijf. Daar mag een reëel bedrag tegenover staan.

The extra mile

Een klant van me zag dat de afgelopen jaren echt wel in. In 2020, tijdens de 1e lockdown, moesten de sportscholen dicht en gold er een contactverbod. Iedereen ging online, zo ook wij. Ik heb voor deze klant offerte gemaakt voor Total Body Workout lessen en Pilates via ZOOM of TEAMS. Aanmelden voor deze programma’s verliep via ons online boekingssysteem. Ten behoeve van de interne promotie heb ik stockfoto’s en teksten beschikbaar gesteld, zodat er snel geschakeld kon worden. Kortom: alles goed geregeld en nét een beetje meer geleverd dan gevraagd. Hoe noem je dat ook alweer in goede marketingterminologie? The extra mile?

Blijven leveren

Het ging niet vanzelf, die ‘extra mile’. Mijn contactpersonen waren vaak slecht bereikbaar, of reageerden traag op mail. Dingen moesten vaak “anders”. Servicegericht als ik ben, volgde ik de verzoeken op, paste ik offertes of documenten aan en daar vond ik steeds iets van, maar ja, wat doe je, als je bedrijf volledig dicht moet? Je bent blij met iedere opdracht, hoe klein ook en je slikt je kritische feedback gewoon maar even weg, want je wil tenslotte de opdracht! Ook in deze volkomen veranderde tijden wilde ik blijven bijdragen aan de gezondheid van medewerkers. Meer dan ooit belangrijk en waardevol!

Toch maar niet…

En mijn inzet loonde. Het jaar erop, in 2021, kwamen ze weer bij me terug. Blijkbaar beviel de aanpak. Opnieuw offerte gemaakt, die niet in één keer goed werd gevonden, maar ook daar kwamen we uit. Net als bij de vraag om extra’s bij de uitvoering van een reeds gegunde opdracht. Kun je een beetje dit, kun je een beetje dat, en oh ja, kun je ook een offerte maken voor stoelmassages voor een tweetal locaties, want daar zijn toch weer wat mensen op kantoor…? Zo gezegd, zo gedaan, want ik wilde hen helpen aan fitte en blije medewerkers en ik wilde de opdracht!
Daar zag de opdrachtgever uiteindelijk toch van af. Helaas, want ik had al werk gehad aan de opmaak van de offerte, werk gehad aan het alvast polsen van de beschikbaarheid van mijn stoelmasseurs. Jammer voor mij, jammer voor de medewerkers…

Toch weer een aanvraag (en een kans op fitte en blije medewerkers)

Ik hoorde een lange tijd niets. Tot ik weer gebeld werd, deze keer door een stagiaire. Ze wilden een kick-off activiteit voor het vitale jaar 2023 en dachten aan stoelmassages. Tevens hadden ze ideeën voor een fitprogramma in de zomer met online Pilates lessen.
Ik had inmiddels twijfels of dit wél door zou gaan, maar ging toch weer in beweging. Voor omzet in mijn bedrijf, en fitte medewerkers in het hunne. Ook 2022 is een uitdagend jaar geweest en wat extra omzet in 2023 was zeer welkom! De offerte had ik snel klaar, want die lag er nog van vorig jaar. De prijs heb ik niet geïndexeerd, leek me strategisch wel een goede zet. Kat in het bakkie, toch?

Het ging blijkbaar om geld

Helaas, mijn twijfel bleek terecht. Het leek of ik de enige partij was waarbij dit bedrijf de opdracht had uitgevraagd, maar dit was niet het geval. De ene dag kreeg ik nog een mail waarin ik mijn eigen offertetekst terug las, met de vraag, of ik de inhoud kon bevestigen. De dag erop stond er een mail in mijn mailbox: ze zagen ervan af.
Natuurlijk heb ik gebeld en gevraagd naar de reden van afwijzing. En wat bleek? Ze hadden de opdracht ook uitgezet bij een andere partij en die was goedkoper.

Ik was teleurgesteld. Niet alleen om het verlies van de opdracht, maar om het mechanisme erachter. Het ging uiteindelijk dus om geld en wat ik wil, is juist bijdragen aan de inhoud. Bijdragen aan werkgeluk, bijdragen aan een gezond kantoor. Mijn 25 jaar ervaring en alle talenten van mijn trainers en coaches zet ik met dát doel in. Daarvoor loop ik die extra mile, in de hoop dat opdrachtgever én medewerkers ervan zullen profiteren. Zo’n afwijzing is een streep door die rekening.

Ik beëindigde de samenwerking

Na deze afwijzing vond ik dat ik niet meer kon ingaan op eventuele nieuwe verzoeken van deze opdrachtgever. De maat was vol. Ik ben met liefde beschikbaar voor opdrachten waarin ik mijn missie vorm kan geven, waarin ik kan bijdragen aan werkgeluk en gezondheid. Voor dat soort opdrachten loop ik graag een tandje harder. Maar ik leen me niet voor klussen waarbij het puur en alleen om geld draait. Ik heb hen vriendelijk bedankt voor alle opdrachten in de toekomst, ze hoeven mij niet meer te bellen.

Gek genoeg voelt deze beslissing als een opluchting en voel ik me sterk. En dat is voor iemand die programma’s levert om vitaler te worden, denk ik de juiste mindset!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Share This