Tips 4-5-6 voor het opstellen van een vitaliteitsbeleid.
Stel, je bent HR manager van een bedrijf en je krijgt van de Directie de opdracht om een aanzet te doen voor een vitaliteitsplan. Vorige week heb ik 3 tips gedeeld:
✅ 1. Hou het klein
✅ 2. Doe een behoeftenonderzoek
✅ 3. Speel in op een actualiteit
Wat kun je nog meer doen, om de vaart er in te houden en er voor te zorgen, dat wat je op papier hebt, ook écht wordt ingezet, op de korte of middellange termijn.
Hier volgen tips 4, 5 en 6 van de 9.
𝗧𝗶𝗽 𝟰. 𝗚𝗲𝗲𝗳 𝗵𝗲𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗺𝗮 𝗲𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗺
Veel organisaties kiezen voor namen als fit@work, of Vitamine W(erkgeluk) en eigenlijk maakt de naam niet uit, als het maar zorgt voor groepsgevoel, als “samen”. Er ontstaat op die manier een community, waar medewerkers zich aan willen verbinden.
𝗧𝗶𝗽 𝟱. 𝗭𝗼𝗿𝗴 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗺𝗼𝘁𝗶𝗲
Niet éénmalig een berichtje op Intranet, maar regelmatig nieuwtjes, aankondigingen van nieuwe workshops, activiteiten etc. Ook hier werkt de kracht van de herhaling. Net zoals ook mond tot mond reclame werkt. Iemand vertelt enthousiast over de stoelmassages en vervolgens willen collega’s ook.
𝗧𝗶𝗽 𝟲: 𝗕𝗲𝘁𝗿𝗲𝗸 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴𝗴𝗲𝘃𝗲𝗻𝗱𝗲𝗻
Wat een vitaliteitsbeleid oplevert, is lastig meetbaar. Kijk je naar werkgeluk? Naar verzuimcijfers? Vaak spelen externe factoren ook een rol en welke zijn dat dan? Leidinggevenden betrekken bij het vitaliteitsplan, levert draagvlak op. Het moet normaler worden voor medewerkers om met je leidinggevenden over je vitaliteit in gesprek te gaan.
Neem tips 4-5-6 ter harte en doe er je voordeel mee bij het opstellen van een vitaliteitsbeleid.
Wil je eens vrijblijvend sparren over de mogelijkheden? VitalityatFirst zet vitaliteit op de 1e plaats!
#vitaliteit #vitaliteitsbeleid #boeienenbindenvanmedewerkers