De kunst van het vertragen

De kunst van het vertragen.

Beheers jij die? Het leven jaagt vaak aan ons voorbij en veel van wat we doen, of mee maken, is onbewust of ongericht.

Ik werd met betrekking tot dit onderwerp met de neus op de feiten gedrukt, toen ik in week 6 zat van de 8-weekse Mindfulness training “Veerkracht in je werk en je leven”.  De training maakt onderdeel uit van het Mindful aanbod van First1 Bedrijfsfitness en ik doe ‘m zelf ook!

Gas terug nemen, beter waarnemen, bewuster leven, in het moment aanwezig zijn, dat is voor mij een uitdaging. Ik behoor tot de groep die alles snel doet. Denken, praten, bewegen, maar ook bij het stofzuigen en dweilen staat het zweet me op de rug. Herkenbaar?

De opdracht in week 6 was, om iets doodnormaals nu eens langzamer te doen dan je normaal doet en te ervaren, wat er gebeurt. Bijvoorbeeld langzamer wandelen, dan je gewend bent, of in mijn geval, langzamer stofzuigen dan normaal. Door te vertragen en te focussen op wat je doet, ervaar je sowieso meer, maar er ontstaat ook ruimte voor andere ervaringen. Bij het wandelen bijvoorbeeld, ervaarde ik, dat er verschil zit in druk op je linker- en rechter voet, maar ook was ik me veel meer bewust van de vogeltjes die buiten fluiten en hoorde ik ook andere omgevingsgeluiden. Bij het stofzuigen werd ik me meer bewust van de spieren die ik gebruikte en van de snelheid van de beweging.

De training levert me veel op en niet alleen bewustwording. Door zelfreflectie leer je jezelf beter kennen. Door te leven met aandacht, ervaar je de mensen en de dingen om je heen veel bewuster en kun je ook bewuster genieten. Niet te veel terug kijken, maar leven in het moment en dan ook nog zonder oordeel, want ook naar onszelf oordelen we (te)vaak en (te) veel.

Inmiddels heb ik de training afgerond en is de eindopdracht, om Mindfulness te integreren in mijn dagelijkse leven. Dat lijkt heel groot, maar kan al heel klein. Gewoon 3x per dag 3 minuten adempauze, een korte ademmeditatie, of 1x per dag een Bodyscan, om beter in je lijf te komen.
Albert en Inge ik heb er veel aan gehad, dank jullie wel!

Beheers jij de kunst van het vertragen? Hoor het graag!
#mindfulness #vitaliteit #veerkracht

Comments are closed.

Share This